AFM waarschuwt voor aanbieders van flitskredieten

Een flitskrediet is een (kleine) lening die binnen drie maanden terugbetaald moet worden. Het lijkt aantrekkelijk, maar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt regelmatig voor onbetrouwbare aanbieders.

Wie consumentenkrediet verstrekt, moet daarvoor een vergunning hebben van de AFM. Die toetst eerst of een onderneming voldoet aan de eisen van betrouwbaarheid, deskundigheid en integriteit. Ook controleert de AFM of de aanbieder zich houdt aan een zorgvuldige dienstverlening aan consumenten en niet meer dan de maximale kosten in rekening brengt.Hoge kosten
De AFM heeft al enkele keren aanbieders van flitskredieten beboet. Soms brachten ze hoge kosten in rekening als een klant een spoedoverboeking wilde. Die betaalde dan bijvoorbeeld €25 per krediet van €150, terwijl dat maximaal €1,29 mocht zijn. En terwijl slechts 7 eurocent per dag per krediet van €150 in rekening gebracht mocht worden als de klant de lening niet op tijd terugbetaalde, rekende een aanbieder daarvoor 17,50, maar liefst 261 keer het wettelijk toegestane bedrag. Ook komt het voor dat u geld moet betalen voordat de lening is verstrekt. Dit is zogenaamd bedoeld als verzekeringspremie. Maar de kans is groot dat u na betaling niets meer hoort. U krijgt geen lening en uw aanbetaling is weg.

Betrouwbare geldverstrekker
Wilt u zeker zijn dat u met een betrouwbare aanbieder te maken heeft? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij zoeken een lening met gunstige voorwaarden en tarieven bij een integere partij. En we gaan na wat u met uw inkomen en uw uitgavenpatroon kunt lenen en welke leenvorm bij u past. Want ook een kleine en snelle lening moet verantwoord zijn.

Hypotheekadvies verdient zich vaak terug

Als u een hypotheek zoekt voor uw nieuwe woning, mag u dat in principe helemaal op eigen houtje doen. Toch waagt bijna niemand dat. Het risico is groot dat u een verkeerde keuze maakt en dat kan u op den duur veel geld gaan kosten.

Minder dan 2 procent van de consumenten sluit zonder advies een hypotheek af, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat is heel begrijpelijk, want u moet echt veel weten over hypotheken om daarover zelfstandig een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Denkt u voordeliger uit te zijn door zelf af te sluiten? Voor hypotheekadvies bij ons kantoor betaalt u weliswaar, maar dat advies kan u op de langere termijn juist meer geld opleveren dan het heeft gekost. Bijvoorbeeld omdat u een lager rentetarief krijgt of minder snel geconfronteerd wordt met teleurstellingen.Meer voordeel bij onafhankelijke adviseur
Uit een onderzoek van bureau MoneyView blijkt dat u voor hypotheekadvies bij een financieel adviseur uiteindelijk voordeliger uit bent dan bij een bank. Een bank vraagt misschien wat minder voor het advies, maar de hypotheekkosten blijken volgens het onderzoek in de jaren daarna vaak hoger uitvallen. Bovendien adviseren banken uitsluitend over hun eigen producten, terwijl wij als onafhankelijke adviseur hypotheken van verschillende aanbieders vergelijken. Ook komt bij ons in het adviesgesprek relevante informatie aan de orde zoals de bijleenregeling, de verhuisregeling en rentekorting. Bij banken is dat niet altijd het geval, blijkt uit het onderzoek.

Belangrijke beslissing
Van de Nederlanders die hypotheekadvies inwinnen, gaat 60 procent naar een onafhankelijk adviseur. Dat verbaast ons niet. De keuze voor een bepaalde hypotheek is een van de belangrijkste financiële beslissingen die u neemt in uw leven. Het advies van een betrouwbare en onafhankelijke deskundige is dan precies wat u nodig heeft. Wilt u weten welke hypotheek het beste bij u past?

In 2014 worden ingrijpende maatregelen van kracht die uw rechten op ontslagvergoeding en WW sterk beperken. Juridische bijstand bij ontslag wordt daardoor belangrijker dan ooit.
Wanneer ontslag dreigtAls u dit jaar nog ontslagen wordt, kunt u misschien nog rekenen op een riante ontslagvergoeding en een behoorlijke periode waarin u een WW-uitkering krijgt. Maar als de regeringsplannen doorgaan, verandert dat drastisch in 2014. De ontslagvergoeding bedraagt dan maximaal 75.000 euro. En de duur van de WW-uitkering wordt maximaal 24 maanden: 12 maanden gerelateerd aan het laatstverdiende loon en 12 maanden 70% van het wettelijk minimumloon (bijstandsniveau). Let wel, dit is een maximumtermijn, het kan zijn dat u veel slechter af bent.
Deskundigheid
Gelukkig kunt u zich ook na 2014 bij ontslag tot de rechter wenden. Het is dan belangrijk dat u weet wat uw mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, kunt u rekenen op advies en hulp van een jurist die deskundig is in ontslagzaken
Nu afsluiten
Een verzekering sluit u af op basis van een risico dat u loopt. Het heeft daarom geen zin een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten op het moment dat u al weet dat u ontslagen wordt. Het ontslag is dan namelijk geen risico, maar een zekerheid. Dreigt ontslag nu nog niet, maar wilt u wel de zekerheid dat u in de toekomst juridische hulp krijgt? Dan kunt u het beste nu al een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Die komt trouwens ook van pas bij andere juridische conflicten.

Neem vandaag nog contact op met ons kantoor voor advies over een verzekering die bij u past.

 

Zorg voor uw nabestaanden

Natuurlijk wilt u financiële zekerheid voor uw gezin als u onverhoopt komt te overlijden. Ga er niet te snel van uit dat de overheid of de werkgever in dat geval bijspringt.
Zorg voor uw nabestaandenAls uw partner overlijdt, heeft u recht op een uitkering volgens de Algemene Nabestaandenwet (ANW) als u voor 1950 geboren bent en nog geen AOW ontvangt, of als u een kind verzorgt dat jonger is dan 18 jaar, of als u ten minste 45% arbeidsongeschikt bent. Bovendien moet u zelf over onvoldoende inkomsten beschikken.De kans op een ANW-uitkering is dus niet zo groot. Dan de werkgever. Als u pensioen opbouwt is er misschien ook iets geregeld voor uw partner. Maar deze regelingen zijn in de afgelopen jaren vaak versoberd. Vraag bij uw werkgever na wat er precies geregeld is.

Verschillende vormen
Met een overlijdensrisicoverzekering regelt u zélf de financiële positie van uw nabestaanden. Er bestaan verschillende vormen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vast bedrag als u voor een bepaalde datum overlijdt. Maar als u jonge kinderen heeft wilt u misschien liever een hogere uitkering als u zelf jong overlijdt. Is de verzekering meer voor uw partner bedoeld, dan kunt u ook kiezen voor een hoger bedrag als u juist op latere leeftijd overlijdt.

Sekseneutraal
Vrouwen betaalden bij veel verzekeraars een lagere premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Maar sinds kort mogen verzekeraars alleen nog werken met sekseneutrale tarieven. De gemiddelde premie voor mannen is daardoor gedaald en voor vrouwen gestegen. Als wij voor u op zoek gaan naar een overlijdensrisicoverzekering houden we rekening met de gevolgen van de nieuwe regels. Neem voor adviescontact op met ons kantoor.

(12-02-2013)

Ongeval c.q. kosten

Als u door een ongeval zwaar lichamelijk letsel oploopt, heeft dat een enorme impact op uw leven. Om nog optimaal te kunnen functioneren, moet u misschien kostbare uitgaven doen.
Na een ongeval vaak hoge kostenAls u door een ongeluk invalide wordt, wilt u toch zo prettig mogelijk doorleven. Dat kan vaak met een aangepaste woning en een aangepaste auto. Ook specifieke revalidatie kan uw mogelijkheden vergroten en zorgen voor minder pijn. Al deze verbeteringen gaan echter gepaard met hoge kosten. Voor een groot gedeelte draait u daar zelf voor op. Heeft u daar het geld voor? Ook als uw inkomen lager is geworden vanwege arbeidsongeschiktheid?Financiële zekerheid
Als u door het ongeval arbeidsongeschikt raakt, krijgt u vrijwel zeker te maken met inkomensachteruitgang. De eerste periode is financieel nog wel te overzien, maar na een paar jaar is de daling behoorlijk groot. Omdat u na een ongeval juist voor hoge kosten kunt komen te staan, is financiële zekerheid belangrijker dan ooit. Een ongevallenverzekering biedt dan uitkomst.

Keuzemogelijkheden
Met een ongevallenverzekering kunt u het risico van invaliditeit verzekeren, maar ook het gezinsinkomen beschermen voor het geval u komt te overlijden. Ook voor extra kosten voor medische hulp is er eventueel een dekking. U bepaalt zelf wat u verzekert en voor welk bedrag.

Aansluiting op andere polissen
Neem contact op met ons kantoor voor advies over de ongevallenverzekering. Wij bespreken wat u nodig heeft en gaan hoe de dekking aansluit op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering, uw zorgverzekering en uw woonlastenverzekering.

(12-03-2013)

Populariteit elektrische fiets neemt toe

De elektrische fiets wint aan populariteit. Logisch, want het is gemakkelijk en snel fietsen met een e-bike. Kiest u ook voor fietsgemak? Zorg dan wel voor een goede verzekering.
Elektrische fiets steeds populairderDe verkoop van fietsen liep in 2012 iets terug, maar dat gold niet voor de zogenaamde e-bike. Met deze fiets met trapondersteuning gaat u fluitend heuvelopwaarts of tegen de wind in. Van zulke elektrische fietsen werden er vorig jaar maar liefst 171.000 verkocht, 1,3 procent meer dan in 2011. Gemiddeld werd per fiets ruim 1800 euro uitgegeven.Aanbod vergelijken
Met de lente voor de deur krijgt ook u misschien zin in zo’n e-bike. Laat dan uw eerste ritje naar ons kantoor zijn om direct uw dure aanschaf te verzekeren. Want fietsendieven zijn in ons land helaas nog altijd erg actief. Ieder jaar krijgt één op de twintig fietsers te maken met diefstal. Sluit niet zomaar iets af bij de fietswinkel. Ook voor een fietsverzekering geldt dat er meerdere aanbieders zijn, elk met verschillende producten. Verzekeraars hanteren bovendien een regio-indeling. Uw woonplaats kan daardoor bij de ene verzekeraar in een goedkope en bij de andere in een dure regio vallen. Reden te meer om voor onafhankelijk advies bij ons aan te kloppen.Wat u wilt
Neem contact op met ons kantoor en laat maar weten wat u wilt: alleen diefstal verzekeren of ook schade? Een eigen risico? Een buitenlanddekking? Het kan allemaal. Wij zoeken voor u de verzekering die aansluit op uw wensen.

(12-03-2013)

Lijfrentes

Valt uw lijfrente binnenkort vrij? De bank of verzekeraar waar deze is ondergebracht zal u dan ongetwijfeld benaderen voor een direct ingaande lijfrente. Doen? Win eerst advies in voor u beslist.
Lijfrentes laten vergelijken kan geld opleverenU bepaalt zelf wat u doet met uw vrijgekomen lijfrente. Zo kunt u kiezen voor een direct ingaande lijfrente. U ontvangt dan een vaste uitkering per maand of kwartaal en vult daarmee direct uw inkomen aan. Maar deze optie is niet verplicht. U kunt de lijfrente ook door laten lopen, uw vermogen groeit dan nog een aantal jaren verder. Maar welke keuze u ook maakt: u hoeft niet bij uw bestaande aanbieder te blijven. Wij zoeken graag voor u uit bij welke partij u het beste uit bent.Wat zijn de gevolgen?
Om te weten wat u met uw vrijgekomen lijfrente wilt doen, moet u de volgende punten in overweging nemen. Ten eerste uw persoonlijke wensen: wilt u nu of straks over het geld beschikken? Heeft u het geld nu al nodig? Dan de fiscale consequenties: wat scheelt het in uw belasting als u de uitkeringen nog uitstelt? En ten slotte: wat zijn de gevolgen voor uw nabestaanden als u vóór de uitkeringsdatum komt te overlijden?

Verschillende offertes
Neem contact op met ons kantoor als u advies wilt over wat u gaat doen met uw vrijgekomen lijfrente. Wij brengen de gevolgen van alle mogelijke beslissingen voor u in kaart. En wij vergelijken de verschillende aanbiedingen met elkaar. Zo komt u tot een weloverwogen beslissing.

(12-03-2013)